De Nederlandse vraag naar vakantiewoningen schiet omhoog

Tourist entering modern vacation home

Nederland: De vraag naar vakantiehuizen in Nederland stijgt, in landelijke provincies als Zeeland, Fryslân en Drenthe.

Volgens het Financieele Dagblad zijn vooral luxe woningen populair.

Tom van den Brink van vakantiehuisbeursbedrijf Fairs Consult: “Kopers geven aan dat de wereld in een paar maanden enorm is veranderd en daar nu van willen genieten. Ze zijn op zoek naar wat meer ruimte, wat meer grond.

“De vraag is dan ook groot in Fryslân en België, maar ook in Drenthe, dat altijd achterbleef bij de markt. Je ziet het ook in Frankrijk: huizen die jarenlang te koop stonden, worden nu voor de vraagprijs verkocht”, vervolgt hij.

De huidige crisis heeft geleid tot een grote groei van de vraag van binnenlandse kopers, die minder bereid zijn om te kopen op plaatsen waar ze misschien niet veilig naartoe kunnen reizen. Dit geldt vooral voor veel panden die al jaren op de markt staan.

De groei van de vraag heeft ervoor gezorgd dat de prijzen in het land zijn gestegen, waarbij duurdere woningen aan het water vanaf € 500.000 nog steeds goed verkopen. Dit kan deels te wijten zijn aan het feit dat de markt een inhaalslag maakte, aangezien de aankoop van onroerend goed in de eerste delen van het jaar bijna stopte.

Deze hausse op de markt komt doordat Amsterdam de kortetermijnverhuuractiviteiten in haar wijken wil beperken. De stad verbood vakantieverhuurplatforms in drie districten in het stadscentrum, in de hoop woningen te herstellen voor de lokale bevolking in het gebied.

Hoewel veel hiervan voor persoonlijk gebruik zijn, zien vastgoedbeleggingen ook een aanzienlijke marktgroei. Volgens tussenpersonen zijn investeerders niet alleen op zoek naar woningen met consistente huurprijzen, maar ook naar woningen die ze zelf op vakantie kunnen gebruiken.

Frank de Groot van intermediair Vakantiemakelaar.nl: “De toenemende vraag naar binnenlandse vakanties biedt meer zekerheid over de huurinkomsten. Dat komt het rendement ten goede.”

Makelaars schatten dat de totale vastgoedwaarde van vakantiewoningen dit jaar wel eens €150 miljoen kan bedragen.

Compare listings

Vergelijken